27 Nisan 2010 Salı

New York English 101


New York daha önce duymadığım ve görmediğim çok farklı şeyle tanışmamı sağladı. Farklı kültürlerden insanlar-farklı tarzlardan insanlar, daha önce hiç yemediğim yemekler, hiç giyileceğini düşünmediğim kıyafetler.... New York, aynı zamanda daha önce hiç duymadığım New York kültürüne uygun uydurulmuş İngilizce kelimeleri de kelime dağarcığıma ekledi. Bunlardan en çok komiğime giden ve gerçekten günlük hayatımda yaşadığım komik olaylarda sürekli kullanabileceğim bir kelime "Elevator-friendly".

New York'ta insanları ikiye ayırabilirsiniz, elevator-friendly olanlar ve olmayanlar. Genelde NY'da yüksek apartmanlarda, iş yerlerinde, otellerde 12-15 hatta bazen daha da fazla kişinin binebileceği büyük asansörler yer alıyor. Ve bu asansörleri beklemek çoğu zaman çooook uzun zaman alıyor. Ve maalesef asansöre binen insanlar bindikleri zaman 1 dakika daha fazla başka birisi için beklemek istemiyor. Bunun için dünyanın en komik ve yüzsüz görüntüleri ortaya çıksada:

1-kapının önünde durup yüzünü başka tarafa çevirmek,
2-dergi/gazete okumak,
3-telefonuna bakmak,
4-öne eğilmek,
5-mektuplarını açmak,
6-köpegini sevmek (ki her 10 kişiden 6sının köpeği vardır herhalde)

gibi çeşitli hile ve kandırmacalarla sizin asansöre doğru koştuğunuzu, el salladığınızı hatta bazen bağırdığınızı duymamazlıktan geliyorlar. İşte bu çeşit insanlara elevator-friendly olmayanlar deniyor.

Herkesin kendi dünyasında yaşadığı, kimsenin kimseyi takmadığı ve çok da umursamadığı NY'da, anlayacağınız üzere asansörü birisi için bekletmek çok önemli ve ender bulunan bir insan özelliği. Bu gibi insanlara da elevator-friendly deniyor :)

Bense henüz ne tarafta olduğuma karar vermiş değilim :) Bazen eğer geç kalmışsam ya da asansörü çok beklemişsem ya da "gerçekten" bir yere yetişmem gerekiyorsa, asansörde köşeye saklanıp "nasılsa -eğer varsa- gelen birini ben bu köşeden görmüyorum, o da beni görmüyor, bu çok da kötülük olmuyor" diyerek telefonumla ilgileniyor :), bazen de "bu ne saçma birşey tabiki bize "büyüklerimiz" böyle öğretmedi" diyerek güler yüzle, asansöre koşanlar için asansör kapısını tutuyorum. Asansörün onlar için beklediğini gören insanların surat ifadesi, priceless :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder