17 Mayıs 2010 Pazartesi

NY'a Yazın Geldiğini Anlamak


NY'da ne olmadan yaz gelmez: ("Karpuz kabuğu denize düşmeden yaz gelmez" diyen büyüklerimizden sonra NY'da bunlar olmadan yaz gelmiyor diyorum)

- "Memorial Day Weekend": Her sene Mayıs'ın son pazartesi günü aslında savaşlarda ölen askerleri hatırlama misyonundan çıkan Memorial Day tatili, daha çok yazın habercisi olarak kutlanıyor. Bu haftasonu, tüm Amerika'da "officially" yaz sezonu açılmış oluyor :) Pazartesi de tatil olduğu için herkesin yazlık yerlere kaçtığı, o Salı günü işe yanmadan gelenin ayıplandığı, haftalar öncesinde spor salonlarında insanların bu haftaya gün sayarak çalıştığı, tüm haftasonu bol bol barbekü partilerinin olduğu "Memorial Day Weekend"'ten sonra nerdeyse tüm iş yerleri yaz boyunca Cuma günü 2'den sonra kapanıyor. NY'da aynı zamanda Hamptons sezonunun da açıldığı bu haftasonunda, NY sokaklarında, NY'liların Hamptons'a kaçmalarıyla bütün yaz her haftasonu sürecek olan sessizlik de başlıyor. Yazı, Eylül ayındaki "Labor Day" aynı "Memorial Day"in yaptığı gibi "official" bir şekilde bitiriyor. Herkes son yaz tatillerine bu haftasonu gidiyor. Cuma iş saatleri normale dönüyor :(
"Demekki NY'a "Memorial Day" olmadan yaz gelmez !"

- Türkiye'den çok farklı olan bir yaz habercisi de, birbiri ardına her haftasonu vizyona giren milyonlarca dolar bütçeli "blockbuster" filmler. Iron Man 2'yle başlayan beklenen filmler silsilesi Robin Hood, Shrek, Sex and the City, Prince of Persia, Twilight, Killers, A-Team, Karate Kid ...... diyerekten her hafta birbirinden güzel filmin vizyona girmesiyle devam edecek. Yazın dışarda mı duralım yoksa bu güzel filmlerden hangi birini izleyelim diye kara kara düşünen ise gene bizler olacağız.
"Demekki NY'a "blockbuster" filmler vizyona girmeden yaz gelmez !"

- NY'da her gün birbiri ardına açılan roof top barları da yazın bir başka habercisi. Küçük ve tıka bası bir alana sahip olan Manhattan'da yaz geceleri en güzel nefes alınan ve trafik sesinden uzak olan yerler yüksek binaların üst katlarında yer alan roof top barlar. Geçtiğimiz haftalarda açılmaya başlayan "roof top"lar, pazartesi akşamları bile şimdiden dolu. Her gün yeni açılan bir roof top haberi almazsam yoksa havalar mı soğuyor diye korkuyor, rahat uyuyamıyorum.
"Demekki NY'a "roof top" barlar açılmadan yaz gelmez !"

- Kış boyunca masaları içeride olan restoranlar, yazın gelmesiyle masalarını sokaklara çıkarıyor. Böylelikle kaldırımlar yazın NY'da işlevlerini az da olsa değiştirmiş oluyor. Bütün kış rahat rahat yürüdüğümüz kaldırımlarda birden bire yürüyemecek kadar şıkışıyor, aç karnına yürürken hangi masadaki hangi yemeğe bakacağımızı şaşırıyoruz. Birçok farklı ülke mutfağının bir arada olduğu bir restoran cenneti olan NY'da, yazın yürürken sanki kısa bir dünya mutfakları turuna da çıkmış oluyoruz. Meksika yanına Hint yanına Çin yanına Amerikan derken, tok olan karnınızın açıkmaması mümkün olmuyor.
"Demekki NY'a restoranlar sokağa çıkmadan yaz gelmez !"

Son ve en komik yaz habercisi ise :)
- NY'da nerdeyse herkesin bir köpeği var(bazı insanların 3 köpeği olduğunu düşünürsek ortalamayı da herkese 1 köpeğe indirebiliriz). Çok da çimen, toprak ve bahçenin olmadığı Manhattan'da, kışın esen rüzgarlar ve yağan yağmur/karlarla yok olan ama havalar ısındıkça yayılan ve yok olmayan bu köpeklerin yaptığı çişler maalesef korkunç bir kokuya neden oluyor :) Yazın özellikle de çok sıcak havalarda iş yerlerinin olduğu bölgeler değil ama insanların yaşadığı bölgelerde sokakta yürürken gerçekten burun tıkası, parfüm şişesi ya da Allah'ım beni nezle yap temennileri ile yürümek istiyoruz.
"Demekkiiiiiiiii -son olarak- NY'a köpek çişi kokusu yayılmadan yaz gelmez !"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder